Fermenterte Gulrøtter

Innholdsfortegnelse

Nå som vi alle er uten jobb og er nødt til å finne på noe å bedrive vår kjedelige husarrest med, er en veldig fin aktivitet å begynne med å fermentere.

Jeg elsker å ha disse bakteriene stående på kjøkkenbenken min.

Vi har nemlig en ganske god deal.

De får først masse mat i form av sukker slik at de kan formere seg og leve livets glade dager, før jeg spiser dem opp og huser dem i tarmen min.

Der støtter de meg bla. i  å produsere næringsstoffer jeg kan bruke samt forsvare meg mot farlige patogener.

Så hva er det disse skapningene egentlig holder på med når de står og sprudler på kjøkkenbenken min?

Enkelt forklart så er de små alkymister som forvandler sukker til GULL – i hvertfall for tarmfloraen din.

La oss se litt på hvordan

Hvordan fungerer melkesyre-fermentering?

I alle planter finnes det en spesifikk bakterie – laktobasillicus.

Disse bakteriene er også vanlige i den menneskelige tarm, munn og vagina.

Disse blir sett på som en «probiotika»; supermat for tarmen din!

Laktobasillicus (for å si det på en enkel måte) «sover» når du har oksygen tilstede – MEN hvis du putter dem i et anaerobt miljø(uten oksygen, vanligvis i vann) våkner de plutselig opp.

De begynner da å spise stivelsen og sukkeret som er naturlig tilstede i planten.

Dette gjør at de formerer seg i stor grad og produserer noen flotte biprodukter i samme slengen.

Syrer som støtter fordøyelsen din og melkesyre som er et naturlig konserveringsmiddel som holder skadelig bakteria unna.

Det var dette som gjorde det mulig for våre forfedre å ha store bulker med grønnsaker året rundt; fermentering var opprinnelig en måte å konservere mat.

Kanskje et fint triks å kunne hvis dommedagen inntreffer?

Du skal nå i hvert fall få min oppskrift på fermenterte gulrøtter.

Det du kan gjøre med denne oppskriften er å teste den ut med alt mulig av grønnsaker, ettersom det er det samme prinsippet som gjelder.

Prøv med rødbeter, kål, blomkål, brokkoli, asparges.

«Spice» det opp ved å ha i litt ingefær, chili, hvitløk eller løk.

Tilsett krydder som gurkemeie eller pepper.

Her er det kun fantasien din som stopper.

Ingredienser:

1,5 kg gulrøtter

2-3 Ss hav- eller himalayasalt.

Slik går du frem:

Rasp opp gulrøttene,

legg det i en bolle og bland saltet godt inn.

La stå i 10 minutter slik at væsken trekker seg ut.

Bruk hendene og skvis vannet ut av gulrøttene ved din beste evne.

Når du merker at det er en god del vann presset ut,

legg blandingen i et passende norgesglass og press det ned.

Målet er at blandingen skal dekkes av sitt eget vann, ettersom det er i vann disse bakteriene trives.

Legg et glass eller noe annet som har litt tyngde over og press det ned, slik at blandingen er dekket av vann.

La den stå på kjøkkenbenken din eller et annet sted i romtemperatur.

Ta en titt i blandingen hver dag og pass på at blandingen holder seg under vann(blir det mugg så er du nødt til å kaste den…)

La den stå i 3-7 dager, og når du er ferdig sett den i kjøleskapet ettersom det stopper fermenteringsprosessen.

Du kan godt la den stå lengre.

Jo lengre den står, jo mer næringsrik vil den bli.

Men etterhvert vil den bli veldig syrlig, så du får finne din foretrukne tid å stanse prosessen på.

Husk at du kan bruke denne formelen på det meste av plantemat.

Formelen er så enkel som «legg planter under vann og la stå».

 

 

Del innlegg

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Trym W. Syversen

En verdig motstander av det ukjente,helseblogger,KETO-geek og livsstilsfilosof.

Smørjesus
Innholdsfortegnelse

2 kommentarer

  1. Hei. Etter en litt for stormproduksjon av sommergulrøtter i sommer, har jeg lyst til å prøve denne oppskriften! Hos oss går temperaturen veldig ned om natta, det blir 9-10 grader her da. Vil det være et problem, tror du?

  2. Wow, så deilig 🙂 Dette er en fantastisk måtte å få utnytte av alle de gulrøttene uten at de blir dårlige. Den lave temperaturen vil bare bremse fermenteringen litt. Jo varmere det er jo raskere går det. Jeg tenker det går helt fint, men kanskje la dem fermentere en dag eller to ekstra 🙂 Dette er også litt smakssak; hvor syrlig man ønsker å ha det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *