Fett; enkelt forklart!

Innholdsfortegnelse

Jeg er en tilhenger av å ha fett som en stor del av ditt kosthold.

En fast tilhenger av keto-dietten, hvor kroppen bruker ketoner i stedet for glukose som drivstoff.

Som dere kanskje begynner å skjønne, er dette et veldig nyansert bilde med mange variabler.

Jeg har snakket utdypende om hvordan kostholdsrådene våre ble utviklet, og hvordan denne «frykten for fett» vi har hatt i snart 70 år baserte seg på en hypotese som aldri har blitt bevist, og som ser ut til å ha mange hull i seg.

Hvis du ikke har lest de innleggene sjekk dem ut her; 1, 2 og 3.

Jeg ønsker nå å trekke meg litt mer inn i kjemien av det hele, for å se på

  1. Hvordan fett er strukturert, og hvorfor det er viktig.
  2. Hvorfor mettet fett er viktig for en sunn kropp og hjerne
  3. Hvorfor for mye flerumettet fett(omega-6) kan påføre cellene dine skade
  4. Hvorfor fett er et bedre alternativ enn sukker når det kommer til energiproduksjon

Dette temaet er mye mer komplisert enn jeg legger det frem her, men det er egentlig litt av poenget.

«Enkelt forklart»

Hvis det er ting du føler jeg har unngått å tatt med, eller spørsmål du mangler svar på, send meg en melding eller mail så skal jeg få svart på det så fort som mulig.

«Let’s get greasy!»

Fett

Fett, også omtalt som «lipider» ser litt ut som en mus i sin molekylære struktur.

En vid overkropp, med en lang hale av karbon- og hydrogenatomer som kan være bundet sammen enten av enkeltbånd eller «dobbeltbånd»(se eksempel bilde 4. Det er ikke kjempe viktig å vite hva det betyr akkurat nå)

De er delt inn i 3 kategorier;

  • Mettet fett
  • Enumettet fett
  • Flerumettet fett

En hvilken som helst type mat som inneholder fett, har en kombinasjon av disse tre typene i seg.

Mettet fett

Mettet fett har ingen dobbeltbånd, og er 100% mettet med hydrogenatomer.

Dette er noe som gir  den mettede fettsyren en veldig rett struktur(se bilde 4), og fører til at de enkelt kan stables oppå hverandre og bli kompakte.

Denne egenskapen er det som gir mettet fett sin faste form i romtemperatur.

En analogi jeg liker å bruke er å se på fettsyren som et «selskapsbord«, dekket på til fest.

Hvis en fettsyre er «mettet» betyr det at alle gjestene er tilstede og har funnet sin plass.

Det er ingen ledige plasser igjen for ubudne gjester å sette seg ned.

Umettet fett

Hvis det er en eller flere plasser som er ledige, DA er fettsyren umettet.

Den er ikke 100% mettet med hydrogen.

Den har ett eller flere «uparrede dobbeltbånd»

En ledig plass for en ubuden gjest å komme å sette seg ned og ødelegge hele festen.

Dette uparrede dobbeltbåndet gir den en liten «kink» i strukturen som gjør at den er flytende i romtemperatur(se bilde under).

Hvis fettsyren kun har én av disse ledige plassene, er det en «enumettet fettsyre».

Hvis den har to eller flere så er det en «flerumettet fettsyre».

Jo fler av disse uparrede dobbeltbåndene, jo mer kjør blir fettsyren og den er mer utsatt for oksidativ skade.

Oksidasjon og «De Frie Radikaler»

«Oksidasjon er en prosess der elektroner blir forskøvet eller avgitt»  – Store Norske Leksikon.

Se for deg et oksygen molekyl med sin spesifikke ladning, sitt spesifikke antall elektroner i sine forskjellige «skall».

Hvis dette molekylet skulle spalte seg i to deler, gjennom ekstrem varme, eller via en kjemisk reaksjon, ville disse to delene blitt kalt «radikaler».

Hvis de klarer å overleve hver for seg, kalles de «frie radikaler».

Frie radikaler mangler minst ett elektron i sitt ytterste skall.

Dette skaper en ubalansert «spenning», og gjør frie radikaler veldig reaktive.

De har lyst til å få det elektronet på plass igjen, slik at denne spenningen kan bli normalisert.

Hvis de får bundet seg til et annet molekyl og «stjålet» et elektron, vil dette andre molekylet mangle et elektron og på den måten bli til et nytt fritt radikal.

Dette starter en kjedereaksjon hvor frie radikaler blir til fler frie radikaler etterhvert som elektroner blir stjålet fra «friske» molekyler(se bilde under).

(Kilde til bildet)

Dette kalles en «oksidasjonsprosess«.

Disse prosessene har en denaturerende effekt som vil si at det har en skadende effekt på disse molekylene.

Hvis du vil se oksidasjon i aksjon, kan du dele et eple i to og la det stå på kjøkkenbenken i 10 minutter(se bilde 4).

Rust er også et eksempel på oksidasjon.

For å stoppe oksidasjonen før den gjør for mye skade har vi «anti-oksidanter«.

De kommer rett og slett kjørende med ett ekstra elektron, som de gir fra seg for å nøytralisere spenningen og stanse reaksjonen.

Frie radikaler spiller sin rolle i en sunn kropp.

Problemet er hvis det blir produsert flere frie radikaler enn kroppen har anti-oksidanter, til å kontrollere dem.

Dette kalles «oksidativt stress» og spiller en stor rolle i utviklingen av mange sykdommer(1).

Oksidasjon kan ha en skadende effekt på fettstoffer, karbohydrater, proteiner, DNA og RNA, som er alle bestanddeler av en celle.

Dette kan endre cellekomponenter, og skade cellen.

Det er på denne måten det er forbundet med mange sykdommer som kreft, diabetes, aterosklerose, høyt blodtrykk og betennelsestilstander.

Bilde kilde

Mettet / Flerumettet?

Fett kan brukes til å produsere energi, men det brukes også i veldig stor grad som en strukturell komponent i kroppen; en viktig byggesten.

75-80% av disse byggesteinene er vanligvis mettet fett(2).

Kroppen prioriterer disse til å f.eks bygge cellevegger, fordi de er mye mer robuste grunnet deres «mettede struktur» og derfor mindre utsatt for skade fra frie radikaler.

Hvis du bygger en borg, ønsker du å bruke materiale som er tett, og ikke et som har mange hull i seg?

Hvis du slutter å spise mettet fett, og erstatter det med mer flerumettede fettsyrer, vil kroppen etterhvert ikke ha noe valg enn å inkorporere disse flerumettede fettsyrene i sine nye cellevegger.

Dette gjør at celleveggen nå er i mye større grad utsatt for skade.

Det er dette vi har gjort siden starten av 1900-tallet.

Det er viktig å understreke at det er forskjell på flerumettede fettsyrer, og de deles inn i hovedsakelig to grupper; omega-3 og omega-6.

Det er hovedsakelig omega-6-fettsyrene; som man finner mye av i vegetabilske oljer, som skaper problemer(3).

Omega-3 er kjempe viktig for en sunn kropp og hjerne(4, 5)

Les mer om hvorfor omega-3/omega-6 balansen i kroppen er viktig å ta hensyn til her.

Sukker og Frie radikaler

Når kroppen din produserer energi, enten fra fett eller sukker, vil det alltid oppstå en viss mengde frie-radikaler som et biprodukt av denne prosessen.

Sukker produserer fler frie-radikaler i forhold til netto energi produsert.

Ketoner(fettsyrer forvandlet til et superdrivstoff!) har faktisk vist å produsere mye mindre frie radikaler når de blir brukt som drivstoff, enn sukker(6, 7).

Dette er én av mange positive grunner til å revurdere drivstoffet kroppen din bruker.

Hvis dere vil lære mer om ketose og ketoner sjekk ut dette innlegget for mer informasjon.

Les mer om karbohydrater og hvordan de prosesseres i kroppen i dette innlegget.

Kilder

1 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5927356/

2 – https://fn.bmj.com/content/fetalneonatal/80/2/F148.full.pdf

3 –

4 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19244379

5 – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900714003396

6 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1865572/

7 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012517/

 

Del innlegg

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Relaterte innlegg

KETO-Pizza

Denne oppskriften har folk etterlyst en stund, så det gleder meg å endelig dele den med dere. Jeg elsker å

Les mer..

Legg igjen en kommentar