Min absolutte favoritt.
Veldig keto-vennlig og mer eller mindre Carnivore vennlig.
Perfekt saus til kjøtt med eller uten grønnsaker.
Jeg har siden jeg var en liten gutt brukt pose-blandingen, men i det siste bestemte jeg meg for å mestre kunsten av å lage den fra bunnen av.
Det er nemlig ikke så lett som andre sauser.
Her er det nemlig emulgering inne i bildet, og trer du feil vil sausen skille seg og bli ødelagt.
Jeg vil bare advare deg med en gang; du kommer mest sannsynlig på et eller annet tidspunkt feile.
Men det går bra!
Det er en del av prosessen; da er det bare å plukke opp vispen og prøve igjen.
Vær modig, tapre kokk
Ingredienser (2-3 personer)
150g meierismør
1 sjalottløk (finhakket)
1 ts estragon
2 ss eplecider-/Hvitvinseddik
2 ss vann
3 eggeplommer
Salt og pepper til smak
Slik går du frem
Sleng en ss smør i en kasserolle og tilsett løken når det har smeltet.
La løken frese i ca ett minutt på middelsvarme og tilsett så estragon, vann og eddik og la det koke til ca halvparten er igjen.
Legg blandingen i en skål så lenge.
Smelt smøret i kasserollen på lav varme.
Når løkblandingen er nedkjølt, tilsett eggeplommene og bland det sammen i metallbollen.
NÅ starter den utfordrende delen; Vannbadet.
Fyll noen cm med vann i en kjele som er sånn passe stor, slik at metalbollen ikke treffer vannet.
Dette er viktig for å kontrollere varmen slik at ikke bollen blir for varm; hvis den blir for varm er det større sannsynlighet for at sausen skiller seg.
Varm opp vannet i kjelen, og ta den av platen.
Sett metalbollen med egg og løkblandingen over kjelen mens du visper kontinuerlig.
Du varmer denne eggeblandingen skånsomt, og du kan gjøre dette i kanskje 15-20 sekunder før du begynner å tilsette smøret.
Tilsett smøret i en tynn stråle mens du fortsetter å vispe.
Når sausen begynner å tykne og smøret er ferdig blandet inn; fjern bollen fra platen og VIPS du har laget hjemmelaget bérnaise!
Hvis den skiller seg, og du ikke klarer å få den til å tykne etter noen minutter med visping; varm opp vannet i kjelen igjen, ta den av platen og prøv igjen.
Hvis du driter deg ut vil det fortsatt smake godt, og du vil ha en større sannsynlighet for å få det til neste gang! 🙂
Server den til kjøttstykket ditt; Biff og Bérnaise slår aldri feil!