Smørkaffe: alt du trenger å vite!

Innholdsfortegnelse

Tro meg, jeg hevet øyenbrynene mine like mye som deg da jeg ble introdusert til konseptet av å putte smør i kaffen.

Det høres jo helt galskap ut?

Heldigvis så har jeg lært meg til å utfordre mine «normer» og gi ting som virker helt banalt for meg en sjanse.

OH BOY, skulle jeg endre den skeptisismen fort!

Smørkaffen var virkelig en katalyst som skrudde på kroppen min og satte meg på mitt selvutforskende eventyr.

Det har blitt en av mine trofaste kompanjonger.

Så hva inneholder denne sprø drikken?

Smørkaffe består av tre ingredienser; kaffe, smør og MCT-olje, blendet sammen.

Les denne artikkelen hvis du bare er ute etter oppskriften.

Les videre hvis du vil vite hvordan dette kan være en god støttespiller på din reise inn i ketoland!

«Hvorfor burde jeg teste ut smørkaffe?»

Smørkaffe har mange magiske egenskaper og fungerer spesielt godt som en frokost.

Når du ikke har spist på over 8 timer (som du ikke har gjort med mindre du spiser i søvne da…) er du i en “fastet” tilstand.

Det betyr at kroppen din brenner energi fra sitt eget lager(fett! fett! Fett!).

Ved å starte dagen med en smørkaffe – som er hovedsakelig fett – vil du kunne fortsette å ri på denne fettforbrennende bølgen en god stund til uten å bli spesielt sulten!

Dette er et nyttig verktøy hvis man ønsker å komme i ketose og vende kroppen sin til å brenne fett som drivstoff.

«Hvorfor burde jeg vende kroppen min til å brenne fett som drivstoff?»

Det finnes mange gode fordeler med å bruke fett som en hovedenergikilde (les mer om fordelene her).

Fett er bla et veldig effektivt drivstoff for cellene dine å bruke.

Spesielt hvis de omdannes til ketonlegemer.

Ketonlegemer, eller «ketoner» er et alternativ drivstoff kroppen din bruker når den ikke har tilgang på sukker.

Da tar leveren din fett fra fettlageret ditt og omdanner det til ketoner. Ketoner er enkelt forklart et slags superdrivstoff for cellene som gjør at de jobber mer effektivt.

Når kroppen din produserer ketoner betyr det at du er i «ketose«.

MCT-oljer har vist å øke kroppens produksjon av ketoner.

«Hva er MCT-olje?»

MCT står for «medium chain triglyserides».

På godt norsk: en medium lenke med fett.

NERD ALERT: Fett på det molekylære nivå er lenker med karbon- og hydrogenatomer festet til et glyserol-molekyl.

Jo lengre disse lenkene er, jo mer kreves det av kroppen å bryte dem ned.

(Les mer om strukturen til fett her)

MCT er ganske korte og dette gir dem egenskapen at de tas opp veldig effektivt av kroppen din.

C8 er den MCT’en som er det mest effektive drivstoffet.

«Hva er forskjellen på C8 og andre MCT’er?»

Det finnes fire forskjellige MCT’er: C6, C8, C10 og C12.

(C=Carbon / 6,8,10,12=antall karbonatomer)

En vanlig MCT-olje er vanligvis en blanding av C8, C10 og C12.

C8 er den mest sjeldne og det er derfor oftest minst av den i en MCT-olje.

C8 er også den mest effektive av de fire MCT-oljene.

C8 har vist å øke keton-produksjonen opp til fire ganger så mye som C10(R).

Dette gjør at den er litt mer kostbar, men etter min mening får du mer igjen for pengene.

Du merker en klar forskjell, og ved å investere i denne, vil overgangen din inn i ketose bli mye enklere.

Jeg er overbevist over at jeg ikke kjente tegn til det som kalles «keto-influensa» pga. av denne oljen.

Den kan du bestille her.

«Hva med alt det mettede fettet?»

Mettet fett fikk skylden for all hjerte- og karsykdommen som kom i økende grad på 50 tallet.

Dette er en hypotese som siden har tydelig blitt motbevist og dette er en skandale som har hatt store konsekvenser på folkehelsa vår.

Mettet fett er en ekstremt viktig komponent i kroppen din:

  • Alle cellene i kroppen din bruker mettet fett til å bygge cellevegger. Disse celleveggene er det som beskytter cellen fra patogener (ting som påfører cellen skade).
  • Det brukes til syntesen av en rekke viktige hormoner
  • Hjernen din er hovedsakelig mettet fett og mettet fett er derfor ekstremt viktig for en sunn hjerne.

Vitenskapen er inne, og mettet fett er funnet; «IKKE SKYLDIG!»

Hvis du vil lese mer om dette sjekk ut innlegget mitt; «Da mettet fett fikk skylda!«, hvor jeg ser på hvordan frykten for mettet fett kom til å bli og hvordan den er basert på flausete vitenskap og et matsystem som ønsket å sette sukker i et godt lys.

Jeg går i dette innlegget nøye gjennom vitenskapen disse kostrådene er basert på, samt ny vitenskap som tydelig motbeviser denne hypotesen om at mettet fett ligger i roten av hjertesykdom.

Koffein

Kaffe inneholder mye koffein.

Koffein er det som er forbundet med den «våkne» tilstanden kaffe setter deg i.

Når man kun drikker en kopp med kaffe, blir den veldig raskt absorbert.

Dette fører ofte til et ekstremt «koffein-kick» etterfulgt av et like raskt «koffein-kræsj».

Når du blender kaffen sammen med så mye fett(som absorberes ganske treigt), vil absorpsjonen av koffein gå mye treigere.

Dette fører til en mer langsom og lengre koffein-rus, uten den beryktede «koffein-kræsjen».

Koffein har også vist å øke keton-produksjonen i kroppen, og kan derfor støtte deg i å komme i ketose.

Jeg vil dog si at koffein har sin mørke side, spesielt hvis man får i seg for mye av det.

Min anbefaling er 1 kopp – maks 2 om dagen og at du drikker siste kopp før 14.00 slik at det ikke påvirker søvnen din.

Jeg anbefaler også at du kjøper økologisk, av god kvalitet slik at du ikke får med deg noe sprøytemidler eller spor av mugg med på kjøpet ditt.

«Vil smørkaffe bryte fasten?»

Hva betyr det da egentlig å bryte en faste?

Vel, det er tre store fordeler med faste vi da kan se på:

  • Komme i ketose
  • Brenne bort kroppsfett
  • Autofagi (cellulær rensing)

(Les mer om fordelene ved fasting her).

Vil det hindre deg i å komme i ketose?

Nei, tvert imot! Som vi har vært gjennom så kan det være et veldig nyttig verktøy å bruke hvis du ønsker å komme deg i ketose!

Vil det hindre deg i å gå ned i vekt?

Kanskje!

Når du faster vil kroppen naturlig brenne kalorier fra sitt eget kroppsfett.

Når du får i deg en smørkaffe vil ikke kroppen brenne like mye av sine egne kalorier siden det nå har fått både smør og MCT-olje fra en ekstern kilde.

Det er mange som opplever at de enkelt går ned i vekt selv om de drikker smørkaffen, men dette vil være veldig individuelt.

Hvis du syntes det er vanskelig å gå ned i vekt ville jeg vurdert å hoppet over denne fettete frokosten for å se om det hjelper.

Vil det stanse autofagi?

Autofagi er da altså en selvrensingsprosess kroppen setter i gang når den ikke har fått mat på en stund og er den prosessen som gjør fasting om til et så mektig medisinsk verktøy.

(Les mer om det her).

Om en fettkaffe bryter denne prosessen er det ennå ingen klare svar på og det trengs flere studier for å virkelig avdekke dette spørsmålet.

Det man vet er at karbohydrater og protein bryter denne prosessen, pga. en utskillelse av insulin og mTOR-aktivering.

Siden fett har en såpass lav påvirkning på begge disse faktorene mener mange at det ikke vil ha så stor påvirkning på autofagi.

Igjen så er det ingen klare svar, men kanskje det bare reduserer autofagal aktivitet fremfor å bremse det helt?

Konklusjon

Smørkaffen gjorde underverker for mitt energisystem og har gjort det for mange.

En smørkaffe vil;

  • Holde deg mett i 4-5 timer
  • Gi deg overskudd av energi
  • Hjelpe kroppen å komme i ketose
  • Redusere buksestørrelse over tid

Hvis du faster for å få utbytte av autofagien ville jeg droppet fettet og kjørt en god gammal vannfaste.

Sjekk ut min step-by-step oppskrift til hvordan du lager den EKTE smørkaffe her.

Hvis du ikke er så glad i kaffe, eller ønsker å minimere koffeininntak kan du sjekke ut oppskriften min på «Keto-Super Kakao!» eller min «Skuddsikkre Super-Te».

Hva er dine opplevelser med Smørkaffen?

Del innlegg

Keto diett ekspert

Trym W. Syversen

En verdig motstander av det ukjente, helseblogger, KETO-geek og livsstilsfilosof.

Smørjesus

Relaterte innlegg

11 kommentarer om “Smørkaffe: alt du trenger å vite!”

  1. Hei! Har lest at mct-oljen ikke skal varmes. Hvordan påvirkes egenskapene til oljen når den tilsettes kaffe, som jo er veldig varm?

    Svar
    • Hei Lise 🙂 Hvor har du hørt det fra? Tar gjerne en titt på det. MCT-C8 er jo en mettet fettsyre, så det skal – slik som jeg har forstått det – fint tåle miljøet til en varm kopp kaffe!

      Svar
  2. Heisann 😀

    bare en liten korreksjon, du bør sjekke ut hva betydningen av ordet banal er, tror ikke dette er ordet du mener å bruke i denne artikkelen 🙂

    mvh Lars

    Svar
  3. Hei!
    Kan man bruke en dæsj fløte istedenfor smør i kaffen? Har akkurat kjøpt MCT – olje, og testet i dag litt mykt med en liten dæsj fløte istedenfor smør. Det var veldig godt – og jeg lurte på om det kunne være et alternativ dersom jeg ikke liker smør-kaffen…
    Mvh Inger Fuglestein

    Svar
  4. Hei, interessant!
    Hva vil forskjellen være hvis man drikker smørkaffe med kaffe, smør og MCT olje.
    Kontra kun kaffe og MCT (altså uten smør)?
    Eller kun kaffe og smør (uten MCT)?

    Svar

Legg igjen en kommentar